• Hier werken experts voor jou
 • Beste prijs garantie
 • Snellere levering
 • Groots assortiment

Is de aansteker eerder uitgevonden of de lucifer?

Is de aansteker eerder uitgevonden of de lucifer?

aansteker, bedrukte aansteker, bedrukte aanstekersJA 

De aansteker werd uitgevonden in 1823 en de eerste lucifer werd pas in 1827 uitgevonden. 

De aansteker is inmiddels een vaste prik in ons dagelijks leven. Lucifers worden tegenwoordig niet veel gebruikt. Een gasaansteker, een ‘zoon’ van de aansteker, is een belangrijk hulpmiddel bij het koken. Hoe is de aansteker ontstaan?

Feiten over de aansteker en lucifers

Bron: wikipedia
 


Volgens Wikipedia stamt de lucifer uit de 6e en de aansteker uit de 16e eeuw. De lucifers waren er dus eerder dan de aansteker. De tondeldoos is de voorloper van de aansteker. Kijk naar de afbeelding voor een duidelijk beeld bij de tondeldoos. Dit in combinatie met een vuursteentje en metalen ring maakte een bedrukte aansteker. De manier van vuur maken met vuurstenen bestaat al ruim 2800 jaar. Vuur maken met gebruik van vuurstenen bestaat dus al langer dan de meeste mensen denken. Wist u dat de Chinezen de lucifers hebben uitgevonden? Het principe van een aansteker, dus gebruikmaken van vuurstenen, bestaat dus al een ruime tijd. Echter de eerste aansteker kwam pas veel later als de eerste lucifers. De aansteker is dus de verliezer van deze wedstrijd!

Bekijk hier de mogelijkheden om een doosje lucifers te laten bedrukken


En de geschiedenis van lucifers met opdruk waar deze website over gaat?


De geschiedenis van met reclame bedrukte luciferdoosjes begint in de 19e eeuw, toen lucifers als alledaags gebruiksvoorwerp steeds populairder werden. De lucifer, uitgevonden in het begin van de 19e eeuw, verving de minder handige methoden om vuur te maken, zoals vuurstenen en strijkijzers. Het gebruik van lucifers verspreidde zich snel, vooral vanwege hun handige formaat en gebruiksgemak.


Met de opkomst van lucifers als een alledaags product, begonnen bedrijven in te zien dat ze luciferdoosjes konden gebruiken als een vorm van reclame. Door hun kleine formaat en het feit dat mensen ze vaak bij zich droegen, werden luciferdoosjes een effectief middel om reclameboodschappen te verspreiden.


Het eerste bekende voorbeeld van reclame op luciferdoosjes dateert uit het midden van de 19e eeuw. Bedrijven begonnen hun logo's, slogans en afbeeldingen op de doosjes te drukken om zo hun merk te promoten. Deze vroege luciferdoosjes waren vaak eenvoudig van ontwerp, met tekst en soms eenvoudige illustraties.


Naarmate de reclame-industrie zich ontwikkelde, werden luciferdoosjes steeds meer gebruikt als reclamemiddel. Bedrijven begonnen samen te werken met kunstenaars en ontwerpers om aantrekkelijke en opvallende ontwerpen te creëren die de aandacht van consumenten trokken. Deze doosjes werden niet alleen gebruikt om reclame te maken voor lucifers zelf, maar ook voor allerlei andere producten en diensten.


Tijdens de 20e eeuw bereikten met reclame bedrukte luciferdoosjes hun hoogtepunt in populariteit. Ze werden overal ter wereld verspreid en waren te vinden in huishoudens, restaurants, hotels en andere openbare gelegenheden. De ontwerpen werden steeds creatiever en kleurrijker, en sommige luciferdoosjes werden zelfs verzamelobjecten.


Met de opkomst van nieuwe technologieën zoals aanstekers en later elektrische aanstekers, nam het gebruik van lucifers af en daarmee ook de populariteit van luciferdoosjes als reclamemedium. Echter, zelfs vandaag de dag zijn met reclame bedrukte luciferdoosjes nog steeds te vinden, zij het in mindere mate dan vroeger. Ze hebben een nostalgische charme en blijven een interessant verzamelobject voor liefhebbers van reclamegeschiedenis en nostalgische memorabilia

Hulp nodig bij het kiezen?

Wij zijn er om je te helpen

Servicemedewerker

Wat je geeft krijg je terug! = ons motto en belofte
Dus wij geven jou nog even de voordelen van zaken doen met Zintuig;

 • Gratis verzending
 • Gratis digitaal voorbeeld
 • Gratis advies en ervaring sinds 1999
 • Persoonlijke service
 • Super snelle levering
 • Beste prijsgarantie
 • Een gigantisch assortiment
 • Altijd wel een mogelijkheid nog iets te regelen waar anderen afhaken
 • Wij gaan ervoor jou als vaste klant welkom te heten, net zoals de honderden die je voor gingen